Het zwarte goud – 1

2018-10-16_21.26.41

Het gebied van de Deelen ligt tussen  Heerenveen en Gorredijk, in Zuidoost Friesland. Het is een gebied met historie, een plek waar meer dan 100 jaar geleden laagveen werd gewonnen. De stemmen van de mannen, de veenarbeiders en het geluid van het handgereedschap hoor je niet meer. Je proeft het zware werk niet meer, een harde tijd en het werd slecht betaald. Het leverde “zwart goud” op, turf wat toen in heel Nederland hard nodig was om de kachel mee te stoken. Het gas drong de turf terug, het werk viel stil en het gebied ligt er leeg en verlaten bij. Achtergebleven en uitgediept veen maakte plaats voor water en de natuur maakt er zelf weer een prachtig gebied van. Het zwarte goud is nu het Deelen gebied.

2018-10-15_04.14.27

Het Damshus in Nijbeets is een open lucht museum waar je nog veel te weten komt over de harde tijd en strijd van de veenarbeiders, het leven, het wonen, je hoofd letterlijk en figuurlijk boven water houden. Dag in, dag uit weer opnieuw het veld op, graven naar het zwarte goud. Dat zij een “natuur” gebied achterlieten welke 100 jaar later het werkelijk zwart goud van Zuidoost Friesland is geworden hebben zij nooit kunnen weten.

28 en 29 December 2019, zal er een tentoonstelling van 12 kunstenaars in het Damshûs plaatsvinden. Een bijzondere locatie met o.a.  de kleine huisjes van de veenarbeiders, een winkeltje, een woonbok, enz.

Als ik aankom bij het Damshûs vallen mij de woorden van J.Berlof op.

Omdat het verleden moet worden opgegraven

gedroogd, bewaard

in stapelbare zinnen

 

Daar ligt de connectie met mijn werk. De zin blijft dan ook lang in mijn geheugen hangen. Het geheugen van het landschap, zo verbonden met de veenarbeider en de Deelen.

De woonbok is mijn locatie voor mijn werk.  Wat………dat ga ik nog onderzoeken. Dus mijn wandelschoenen staan klaar om in ieder geval “on my way” te gaan door de Deelen.

2018-10-16_00.00.18

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close