Het zwarte goud – 5

 

Het is nog donker als ik vertrek naar de Deelen. Buiten zie ik de ochtend nevel van de herfst. Hier keek ik al een tijd naar uit. Ik maakte vaart want stel voor dat voor aankomst in De Deelen de mist is opgetrokken. De tijd vorderde en de mist werd heviger. Wat een geluk.  Ik had mijn stevige, waterdichte wandelschoenen aan, en gewapend met mijn camera en rugzak vertrek ik om een lange wandeling te maken.

Ik loop eerst door het beboste gedeelte. Daar loop je over vlonderpaden  door de drassige gebieden. Een prachtige ongeordende omgeving waar omgevallen bomen en afgebroken takken mogen blijven liggen en waar de groei van de bomen hun eigen gang gaan.  De chaos is prachtig.  Ondanks dat het nog een betrekkelijk jong bos is, ontstaan door de turfwinning, gevormde  petgaten en begroeiing in het begin van 1900.  Het heeft door de tijd heen al een prachtige sfeer gekregen, de natuur gaat zijn eigen gang. Zeker nu in de herfst, waar de kaalheid van de bomen zichtbaar wordt. Het gevallen geel/oranje blad dat als een warm tapijt de zwarte aarde toedekt. En de mist zorgt voor een wat gedempte sfeer. Als ik door deze gebieden loop zie ik zoveel moois om te fotograferen, om te noteren en hier en daar een kleine tekening als geheugen steuntje.

Ik verlaat het beboste en vol gegroeide gedeelte en kom terecht in een open gebied met water. De nevel is hier goed zichtbaar, de kleuren gedempt en vergrijsd. Het landschap lost op in de nevel.  Ik zie de waterpartijen en de vele weerspiegelingen, de beweging, de gelaagdheid en de grote contrasten van de zwarte schaduwen in het water. Een onderwereld, een andere wereld waar vorm zijn eigen leven leidt. Beinvloed door de wind en de rimpeling in het water. Ik kom eigenlijk ogen te kort, het is maar een geluk dat het fototoestel een moment kan stil leggen.

Hoe dit vorm krijgt in mijn atelier, daar maak ik mij nu nog niet druk om, eerst maar gewoon het landschap inademen om het straks mee naar huis te nemen.

 

 

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close